Sorvakosken kämpän historiaa

Sorvakosken kämppä rakennettiin Sorvajärvistä Saimaaseen laskevan kosken läheisyyteen v. 1937.

Rakennuksia tehtiin yhteensä neljä, kämppä, sauna, puuvarasto sekä navetta / talli.

Alkuvaiheessa kämpällä asui työnjohtaja perheineen, lisäksi kämpälle majoitettiin metsätyöntekijöitä, jätkiä, kuten siihen aikaan tavattiin sanoa sekä hevosmiehiä hevosineen. Kämppään kuului tupa, ruokakomero, yksi kamari ja kuivaushuone. Kuivaushuoneessa oli puukiuas, jolla huonetta lämmitettiin jotta jätkien vaatteet ja myös hevosten valjaat ja loimet saatiin yön aikana kuivaksi. On siinä mahtanut olla aromeja, kun samalla on tuoksunut hevosten ja miesten hiki ja muut elämän tuoksut.

Kämpän alkuperäinen käyttö hiljeni tultaessa 1980-luvulle, tällöin myös vähälle käytölle jäänyt navetta / tallirakennus purettiin pois.
Samaan aikaan Enso-Gutzeit järjesti aktiivisesti sorsajahteja kämpän läheisyydessä olevilla Sorvajärvillä, sekä hirvijahteja ympärillä olevilla salomailla. Nämä olivat valtionyhtiölle tärkeitä edustustilaisuuksia, hirvijahtien osalta perinne on jatkunut nykypäiviin saakka elinvoimaisena. Lisäksi kämpän ympäristö oli nimetty yhtiön riistanhoitoalueeksi. Tämän takana oli yhtiön silloinen toimitusjohtaja, Pentti Salmi, intohimoinen kala- ja metsämies.
Kämppää kunnostettiin yhtiön vierasjahtien päivätukikohdaksi ja siellä vieraili korkea-arvoisia vieraita, aina Urho Kekkosta ja Mauno Koivistoa myöten.

90-luvulle tultaessa yhtiölle tuli uudeksi toimitusjohtajaksi Jukka Härmälä. Käydessään jahtireissulla Sorvakoskella, hän ihastui kämpän ilmapiiriin ja määräsi, että se kunnostetaan museokämpäksi.
Kämppää remontoitiin perusteellisesti v. 1993-94, vesikatto ja lattiat uusittiin, leivinuuni rakennettiin uusiksi alkuperäisen mallin mukaan, savusaunan kiuas ja lauteet samoin.
Kämpän museokäyttö jäi kuitenkin suunnittelematta ja kämppä jäi käytännössä oman onnensa nojaan.

Stora Enson päättäessä laittaa vanhoja metsäkämppiään myyntiin 2014, myös Sorvakoski tuli myyntilistalle. Kämpän ympäristö oli tuolloin jo pahasti pusikoitunut ja parin vuosikymmenen käyttämättömyys oli rapistanut vesikaton ja lattiakin oli saanut kosteutta kun rossipohjan ilmanvaihtoreiät oli jossain vaiheessa tukittu.

V. 2017 kämppä sai uudet omistajat Karhukosken kämpän jo aiemmin ostaneesta kahden perheen yhtymästä. Kämppä remontoitiin perusteellisesti, vesikatto uusittiin, alin hirsikerta vaihdettiin uuteen, lattia otettiin auki ja sen alta kaivettiin liki metri maata pois ja tehtiin uusi lattia, ikkunat ja ovet uusittiin, seinät harjattiin puhtaaksi, keittiökalusteet uusittiin ja aurinkopaneelisähköt asennettiin. Lisäksi tehtiin uusi jatkuvalämmitteinen sauna savusaunan lisäksi.

Kämppä on nyt elämänsä kunnossa, valmiina vastaanottamaan vieraita.