Katosselkä

Puumalan itälaidalla sijaitseva erämainen Katosselkä on tärkeä saimaannorpan elinalue. Vuosittain alueella syntyy 2-4 saimaannorpan kuuttia. Alue on myös merkittävä melko luonnontilaisen järviluonnon suojelukohde. Korkeusvaihtelut alueella ovat suuria ja avokalliot tekevät maisemasta melko jylhän. Selät ja saaristot ovat melko kapeita. Alueella ei ole paljoa asutusta ja siksi se onkin ydinosiltaan melko erämainen.

Katosselän pinta-ala on n. 35 km2 ja sen alueella on loma-asutusta ainoastaan etelälaidalla sijaitsevilla yksityismailla. Pääosin alue on Tornator Oy:n omistuksessa. Katosselkä kuuluu Natura-alueesen ja sen keskeiset osat kuuluvat Katosselän-Tolvanselän luonnonsuojelualueeseen.

Katosselän suojelun historia juontaa juurensa nyt jo edesmenneeseen Enso Gutzeit Oy:n toimitusjohtajaan Pentti Salmeen. Salmella oli kesähuvila Katosselän lähellä sijaitsevassa Kukonharjussa ja pieni kalamaja Katosselällä, joka kuului tuolloin Enson omistukseen. Salmi oli intohimoinen kalamies ja määräsi, että Katosselältä ei saa myydä kesämökkitontteja vaan se on pidettävä rakentamattomana. Alue suojeltiin Salmen aikakauden päätyttyä ja alueen siirryttyä Tornator Ojy:n omistukseen.

Melonta ja majoitus Katosselällä

Katosselkä on erinomainen alue melontaan, alueen selät ja salmet ovat kapeita ja suojaisia. Rantautumiseen ja yöpymiseen sopivia paikkoja on alueella useita eikä mökeistä tai asutuksesta ole haittaa.

Kanootin voi laskea vesille Lieviskänlahdelta, jossa on kyläyhdistyksen laavu ja nuotiopaikka tai vuokrata tukikohdaksi joko Karhukosken tai Sorvakosken kämpän.

Kanootteja alueella vuokraa Katosselän kanootit jonka sijainti on aivan Katosselän laidalla, Lieviskänlahden rannalla.

Ohjattuja melonta- ja muita luontopalveluita tarjoaa Discover Saimaa

Katosselkä Saimaa

Katosselkä Saimaa